….Školská jedáleň verzus školský bufet, alebo pohovorme si o výbere stravy pre naše zdravie na pôde školy….
Ak študent je na hodine bez dostatočného množstva energie, sústredenia, pohody, ktorá ide ruka v ruke so schopnosťou vnímať, byť aktívny, pracovať s novými poznatkami, dôvodom môže byť aj nesprávna životospráva.
Dôležitou súčasťou životosprávy je aj spôsob stravovania. Ten viac, ako si niekedy pripustíme. Jednoduchým príkladom môže byť napr., ak pocit únavy u študenta dokáže zahnať dúšok čistej vody… ďalej dostatok a vhodný pomer makroživín, mikroživín, ktoré nezaťažujú organizmus. Práve naopak, docieliť rovnováhu – homeostázu- organizmu s aktivitami.
Dnes na vedecky podložených dôkazoch vieme, že :
Zdravie sa začína na bunkovej úrovni,
a preto je dôležité všetko, čo súvisí so stravou :
– časová os stravovania,
– zvolený druh jedla, s tým súvisí kvalita, kombinácia, čerstvosť potravín,
– spôsob úpravy a kombinácia jedla,
– vzťah ku konzumovaniu jedla.
GMK ponúka okrem obedov aj desiatu, ktorá predstavuje malé osvieženie po raňajkách a pred obedom. Konkrétnu ponuku si môžete pozrieť na www.gmk-ra.sk
Poskytujeme ju už niekoľko rokov a aj po výživovej stránke je táto možnosť nedocenená. Väčším lákadlom sú možnosti v bufete.
Je na každom z nás, ako rieši svoju stravu, no informácie o nej sú dôležité pre vlastné zdravie. Správne návyky nám pomáhajú podporovať náš imunitný systém, a preto sa rozhodujme správne.
Lakyová Ľudmila